En fjäril

Sent i höstas upptäckte vi att en fjäril bestämt sig för att övervintra och gå i ide i en plastkasse där jag slängt skräp från pelargoner och andra blommor som man plockar vissna blommor ifrån. Vi skulle just till att slänga ut allt (utom plastpåsen förståss) i komposten när vi hittade fjärilen. Påsen fick stanna i uterummet hela vintern och det var nog nästan minusgrader ibland när vi var borta och ute temperaturen gick ner till -22. Jag hade plockat in pelargonerna i hundrummet istället den här gången så vi hade ingen extra värme på. Blir det så kallt går det för mycket ström helt enkelt.

Häromveckan hörde vi ett väldigt flappande någonstans på golvet bakom en sittgrupp – och där var fjärilen 🙂 det var ju upp och ner med temperaturen länge ända till nu egentligen och när solen låg på och värmde upp ville fjärilen ut. Men det gick ju inte, det är fortfarande alldeles för kallt för en liten fjäril och ingenting att äta. Jag satte in lite flytande honung på ett fat på golvet och i flera dagar var han lite här och var. Vi trodde att den hade dött flera gånger, men rätt som det var hade den flyttat på sig. Ända tills i förrgår levde den nog men antagligen för svag att flyga upp och äta något från primulorna som blommade (vet inte om det har något för fjärilar att äta heller när de är växthusodlade som de måste ha varit). Stackars lilla fjäril, den trodde nog att den hittat ett bra ställe att övervintra, och det var det väl men den vaknade nog alldeles för tidigt.

Advertisements
This entry was posted in Uterummet, Vårkänning. Bookmark the permalink.

2 Responses to En fjäril

  1. Sana says:

    Vilken härlig blog!!

  2. Anita says:

    Vilken fantastisk historia, så synd att den inte kunde få ett lyckligt slut. Den vaknade nog någon månad för tidigt. Men ibland kan man se de första fjärilarna i vårsolen. Vacker var den i varje fall där den satt på din fina primula.

    Kram Anita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s